Prawidłowe odżywianie mózgu

Mózg to Twoje centrum dowodzenia. Mimo że jego masa to tylko 2% masy twojego ciała, pochłania 20% energii z pożywienia i 20% wdychanego tlenu (który jest niezbędny w procesach metabolizmu glukozy – podstawowego „paliwa” neuronów).

Potrzeby mózgu dominują nad wszystkimi innymi.  Jeśli brakuje mu składników odżywczych, pobiera je kosztem innych organów. Dieta bogata w składniki odżywcze usprawnia przekazywanie informacji między neuronami i chroni mózg przed procesami starzenia.
 

Najważniejsze składniki – gdzie ich szukać?

Kwasy tłuszczowe OMEGA 3

Zapobiegają zaczopowaniu tętnic i mają zbawienny wpływ na ukrwienie mózgu, a co za tym idzie jego odżywienie i funkcjonowanie neuronów.

Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają tym samym na sprawność myślenia, zapamiętywania i kreatywność. Zmniejszają ryzyko demencji i choroby Alzheimera.

Gdzie? Ryby morskie, np. łosoś.
Lecytyna

Lecytyna zawiera cholinę, która jest prekursorem acetylocholiny – jednego z kluczowych dla działania mózgu neuroprzekaźników.
Odpowiada za ogólną sprawność mózgu, koncentrację i pamięć. Wspomaga funkcje poznawcze u osób z ich osłabieniem. Wspiera komunikację między neuronami.

Gdzie? Soja, orzechy, ryby, kiełki pszenicy, żółtko jaja kurzego i przepiórczego.

– Najważniejsze składniki – gdzie ich szukać? – ciąg dalszy
– Jedz z głową!

Czego dowiem się dalej?

  • Jakie inne składniki są potrzebne dla prawidłowego odżywiania mózgu?
  • Jakie są złote reguły prawidłowego odżywiania mózgu?


 
 

Najważniejsze składniki – gdzie ich szukać? – cd.

Antyoksydanty

Antyoksydanty chronią przed działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za procesy starzenia mózgu i uszkadzanie neuronów a nawet zmiany nowotworowe.
Przeciwutleniaczem są m.in. witaminy C i witaminy E.

Gdzie? Kiełki pszenicy, orzechy, migdały, gorzka czekolada, oleje, brązowy ryż, zielone i czerwone warzywa i owoce np. jabłka i zwłaszcza jagody, które swobodnie można nazywać „mózgodami”, awokado, przetwory mleczne, szpinak, zielona herbata, przyprawy: curry (kurkuma).

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla pracy całego układu nerwowego, regulują metabolizm neuroprzekaźników, wpływając na pamięć.

Brak witaminy B1 (tiaminy) powoduje zakłócenia pracy neuronów i zmiany neurodegeneracyjne. Brak witaminy B3 powoduje osłabienie, kłopoty z pamięcią, rozkojarzenie, bezsenność. Witamina B12 reguluje prace neuronów, wpływa na samopoczucie i pamięć.
Gdzie? Witamina B12: mięso (np. indyk, wątróbka), wędliny, ryby, drób, jajka, skorupiaki. Pozostałe witaminy z tej grupy: drożdże, fasola, groch, soja, kiełki pszenicy, ziemniaki, produkty zbożowe z mąki razowej, orzechy, muesli, płatki zbożowe, banany, awokado, morele.
Cynk

Cynk – moduluje pracę neuronów, ma właściwości podobne przeciwutleniaczom.
W nadmiarze ma jednak wpływ szkodliwy.
Gdzie? Czerwone mięso: wołowina, wątróbka, baranina, kasza gryczana, ciemny ryż, pieczywo razowe, orzechy ziemne, pestki dyni, słonecznik, warzywa strączkowe, seler.
 
Złote Reguły – jedz z głową!
1. Staraj się nie wychodzić z domu bez śniadania. Stabilizuje ono poziom cukru we krwi i zapewnia energię na pierwszą część dnia. Oznacza to także, że Twój mózg będzie mógł działać pełną parą.
2. Staraj się jeść małe porcje kilka razy dziennie. Zapewnisz swojemu mózgowi stały dopływ paliwa i zapobiegniesz uczuciu ospałości i ciężkości.
W ciągu dnia nie zapominaj o wodzie – wypijaj jej dwa litry – oczyszcza ona organizm z toksyn, co wpływa również na działanie umysłu.
3. Nie przesadzaj z kawą. Kiedy jesteś śpiący, kofeina działa korzystnie na pamięć krótkotrwałą, ma też dobre działanie pobudzające. Jednak w czasie pobudzenia może powodować nadmierną stymulację i kłopoty z koncentracją. Dodatkowo utrudnia wchłanianie żelaza.
4. Pamiętaj o zróżnicowanej diecie, bogatej w niezbędne składniki. Szczególnie o rybach i owocach morza, orzechach i nasionach, brązowym ryżu oraz oczywiście warzywach i owocach – szczególnie surowych.